Vuoden paras rekryteko nosti esiin romanien kohtaaman syrjinnän - "Ei pelkkä pr-temppu"

16.11.2020

 Diakin laajaa huomiota herättänyt #Työnimi-kampanja äänestettiin Vuoden rekrytointiteoksi torstaina 24.10. Rekrygaalassa. Teko nosti keskusteluun edelleen ajankohtaisen vähemmistöjen kohtaaman syrjinnän rekrytointitilanteissa.

Vähemmistövaltuutetun selvityksen mukaan yli puolet töitä hakeneista romaneista kertoi kohdanneensa syrjintää työelämässä. Myös Koneen säätiön rahoittama tuore tutkimus kertoo karua kieltään siitä, miten suuri merkitys ulkomaalaistaustaisella nimellä voi työnhaussa olla.

Ei siis ihme, että Diakin yhdessä mainostoimisto TBWA:n vuosi sitten toteuttama ja edelleen hätkähdyttävän ajankohtainen #Työnimi-kampanja valittiin Vuoden parhaaksi rekrytointiteoksi Rekrygaalassa 24. lokakuuta.

"Kampanja nosti erittäin hyvin esiin vieläkin ajankohtaisen asian romanien kohtaamasta syrjinnästä rekrytointilanteissa", gaalan tuomaristo kiittelee. "Kampanja oli innovatiiviinen ja sai hyvin huomiota suomalaisessa mediassa."

"Olemme valtavan iloisia ennen kaikkea siksi, että valtakunnan rekrytointiosaajat valitsivat tekomme parhaaksi. Ei tässä meinaa löytää edes sanoja, alkaa melkein hikeä pukata, kun miettii tätä tunnustusta", Diakin projektipäällikkö Mertsi Ärling hehkuttaa.

Vuoden rekrytointiteko -kategorian muut finalistit olivat Rinnekodin Työhaastattelu-kampanja sekä S-ryhmän Tuhansia työelämän ensikohtaamisia -konsepti.


Kampanja nosti syrjinnän pääuutisaiheeksi

Kampanjassa neljä tunnettua suomalaista Tuomas Enbuske, Anne Kukkohovi, Meri-Tuuli Väntsi ja Jari Sarasvuo hakivat töitä omilla ansioluetteloillaan, mutta tyypillisiä romaninimiä käyttäen.
#Työnimi-kampanjan tavoitteena oli nostaa syrjintä ja sen vaikutus ja merkitys työllistymiselle yhteiskunnalliseen keskusteluun.
Kampanja nousi valtakunnalliseksi puheenaiheeksi ja päämedioiden uutisaiheeksi. Erityisesti somea ja ulkomarkkinointia hyödyntäneen kampanjan kokonaiskontaktimääärä kohosi useisiin kymmeniin miljooniin, ja somejakoja kertyi kymmeniä tuhansia.

"Kampanja nousi puheenaiheeksi kahvipöydissä kaikkialla ja herätti keskustelua ihan kaikkien keskuudessa. Kaikki lähti romanien kohtaamasta syrjinnästä, mutta laajeni koskettamaan kaikkia, jotka jostain syystä kokevat syrjintää työnhaussa", Ärling kertoo.


Enemmän kuin pr-temppu

"Suuren yleisön sekä eri alojen asiantuntijoiden mukaan Työnimikampanjan sisältö, tarkoitus ja tavoite oli enemmän kuin vain pelkkä pr-temppu. Sillä saatiin aikaan todellista muutosta. Tämän jälkeen maailma on taas vähän parempi paikka elää.", Diak ja TBWA kertoivat kilpailuhakemuksessa.

Kampanjan onkin nähty vaikuttaneen konkreettisesti työantajien rekrytointikäytäntöihin - useampi on kampanjan myötä muun muassa kertonut ryhtyvänsä rekrytoimaan anonyymisti.

"Anonyymissä rekrytoinnissa on ongelmansa, mutta se on silti edistystä. Toistaiseksi syrjinnän kitkemiseen ei ole mielekkäämpää keinoa", Ärling kommentoi.

Kampanja oli osa valtakunnallista Nevo tiija - uusi aika -hanketta, joka pyrkii tukemaan romanien työllistymistä Suomessa. Ärlingin mukaan kampanjalla oli suuri vaikutus kokonaisuuteen, jonka ansiosta sekä työllistyneiden että koulutuksiin lähteneiden romanien määrä kasvoi selvästi.

"Kampanja herätti romanien parissa nälän ja toivon. Yhä useampi ajattelee, että nyt täytyy lähteä opiskelemaan, nyt ovet voivat oikeasti aueta meille."

Alkuperäinen uutinen julkaistu: Duunitorin kotisivuilla