Romanien työelämän haasteet ja yhdenvertaisuus – Yhteistyöllä kohti parempaa tulevaisuutta

05.10.2023

Ensimmäiseksi haluan kiittää teitä sydämellisesti sadoista tsemppiviesteistä, joita olen saanut eri puolilta Suomea. Ne ovat olleet suureksi voimavaraksi ja muistutukseksi siitä, että työ yhdenvertaisuuden ja osallisuuden eteen on yhteistä. Jokaisella meistä on siinä oma, korvaamaton roolinsa.

Eilen olin vieraana MTV3:n ohjelmassa "Asian ytimessä", jossa keskustelin ministeri Sanni Grahn-Laasosen kanssa romanien kokemasta syrjinnästä työelämässä ja yhdenvertaisuudesta. Keskustelu oli erittäin antoisa ja toi esille monia tärkeitä näkökulmia, jotka haluan jakaa teidän kanssanne. Asian esille nosto  valtakunnan ykkösmediassa ja sinne keskustelmaan pääsy aina Kymppiuutisia myöden on jo itsessään merkittävä; asia on kahvihuoneiden keskusteluissa ja päättäjien työpöydillä.


Alueelliset erot ja työllisyys

Opetushallituksen vuonna 2015 toteuttaman selvityksen mukaan romanien työllisyystilanne vaihtelee huomattavasti alueittain. Etelä- ja Pohjois-Suomessa noin 70% ammattiin valmistuneista romaneista on saanut työtä, kun taas Itä-Suomessa luku on alle 50%. Tämä korostaa tarvetta alueellisesti kohdennetuille toimenpiteille ja yhteistyölle paikallisten toimijoiden ja viranomaisten kanssa. 

Koulutuksen merkitys

Koulutus on yksi keskeinen tekijä työllistymisessä. Vaikka noin 80% romaneista saa peruskoulun päättötodistuksen, vain noin puolet jatkaa toisen asteen opintoihin. Koulutusmahdollisuuksien lisääminen ja saavutettavuuden parantaminen ovat avainasemassa. Tarvitsemme myös ajantasaista tutkimustietoa romanien kouluttautumista, koska tilanteet koulutuksien suhteen on kasvanut räjähdyksen omaisesti. Tieto ja ymmärrys kouluttautumista jo itsessään on poistamassa ennakkoluuloja, näin ainakin haluan uskoa. Suunnitteilla onkin mahdollinen väitöskirjatutkimus aiheesta.


TE-toimistot ja sosiaaliturva

TE-toimistojen arvioiden mukaan asiakkaina olisi 1,300–1,700 romania. Tämä tarkoittaa, että suuri osa työikäisistä romaneista on jossain määrin riippuvaisia sosiaaliturvajärjestelmästä. Tämä järjestelmä kaipaa uudistusta, joka kannustaa aktiiviseen työnhakuun ja kouluttautumiseen.

Ehdotukset ja toimenpiteet

  1. Alueellinen Kohdentaminen: Kehitetään aluekohtaisia työllistymisohjelmia romaniväestölle.

  2. Koulutus ja Mentorointi: Lisätään koulutus- ja mentorointimahdollisuuksia romaninuorille.

  3. Sosiaaliturvan Uudistaminen: Uudistetaan sosiaaliturvajärjestelmää siten, että se kannustaa aktiiviseen työnhakuun ja kouluttautumiseen.

Jatkotoimenpiteet

Näihin asioihin tulen jatkossakin tarttumaan tiukasti kiinni Romano Mission uutena toiminnanjohtajana 1.11. alkaen. On tärkeää, että jatkamme yhteistyötä ja dialogia kaikkien sidosryhmien kanssa, jotta voimme rakentaa yhdenvertaisempaa ja osallistavampaa yhteiskuntaa.

Lopuksi haluan vielä korostaa, että työ yhdenvertaisuuden ja osallisuuden eteen on aikuisten oikeasti yhteistä. Jokaisella meistä on siinä oma, tärkeä roolinsa. Kiitos vielä kerran tuestanne ja tsempeistänne. Yhdessä voimme saavuttaa enemmän.