Miten käytät lahjaksi saamasi elämän?
Eräs viisas on todennut, ette emme näe asioita sellaisena kuin ne oikeasti ovat, vaan sellaisina kuin ne itse näemme (Anais Nin)
Näkökulmamme elämää vaikuttaa siihen, miten ja mihin käytämme aikaamme, kulutamme rahamme, suuntaamme lahjamme, jotka elämä, Jumala ja opiskeleminen ovat antaneet sekä millaisen arvon annamme ihmissuhteillemme.
Yksi parhaimmista tavoista oppia ymmärtämään muita ihmisiä on kysyä heiltä, millaisena he näkevät oman elämänsä - vastauksia tulee varmasti laidasta jos toisesta; elämä on sirkus, ... miinakenttä, ... vuoristorata, ... palapeli, ... sinfonia, ... matka tai tanssi jne. Jos sinua pyydettäisiin kuvailemaan elämääsi, millaista kielikuvaa sinä käyttäisit?
Raamattu esittää erilaisia vertauskuvia, joiden kautta meillä on mahdollisuus nähdä millaisesta näkökulmasta Jumala itse katsoo ihmisen elämää.
1. Elämä maan päällä on koetus.
Jumala koettelee samalla tavalla nykyihmisten luonteita, uskoa ja kuuliaisuutta niin kuin Hän teki sitä Raamatun aikoina. Asia ilmenee Raamatussa yli 200 kertaa. Jumala siis seuraa reagointiamme toisiin ihmisiin, ongelmiin, menestykseen, ristiriitoihin, sairauksiin, pettymyksiin ... jopa yksinkertaisia tekojamme: keräänkö maahan pudonneen roskan, olenko kohtelias jne. Jumala haluaa meidän selviytyvän koetuksista. Hän ei milloinkaan salli koetusten olevan suurempia kuin armonsa (1. Kor. 10:13 ja Jaak. 1:12).
2. Elämä maan päällä on luottamustehtävä.
Meille suotu aika maan päällä, energia, äly, mahdollisuus, ihmissuhteet, voimavara, valta ovat lahjoja Jumalalta, jotka hän on uskonut on huostaamme - Miten siis käytämme meille uskotut talentit/lahjat? (1. Kor. 4:2; Matt. 25:14-29). Ajallisen elämän jälkeen meidät arvioidaan ja palkitaan sen mukaan, miten hyvin olemme hoitaneet sen osan, joka meille on uskottu - kaikella tekemisellämme on siis kauaskantoisempi merkitys (Luuk. 12:48).
Tätä erilaisten asioiden uskomista huostaamme ja uskovien tuomitsemista pohdittiin myös aikoinaan raamattukoulussa @Taina Karhun tunneilla; jos kerran synnit on saatu anteeksi sovitustyön kautta niin mistä meidät uskovat tuomitaan (lue: vaaditaan tilille)? Pohdintojen jälkeen ainoa looginen päätelmä on, että miten käytimme elämämme (lahjat ja osaamiset), kuten talenttivertaus meille opettaa.
Kysymys: Pysähdy hetkeksi miettimään, mitä ovat lahjasi/talenttisi ja miten olet ne käyttänyt ja miten tulet niitä jatkossa käyttämään?